Prvovýroba mlieka
Odborná pomoc poľnohospodárskym podnikom v oblasti výroby, ošetrenia mlieka a jeho spracovania je dôležitou súčasťou činnosti ústavu počas celého obdobia existencie ako:
- technologická odborná pomoc pri získavaní a ošetrení mlieka – hygienické a sanitárne režimy, zásady používania čistiacich a dezinfekčných prostriedkov a pomoc pri spracovaní mlieka v poľnohospodárskych podnikoch
- vypracovanie návrhov na zariadenie a vybavenie agrolaboratórií v poľnohospodárskych podnikoch a zaškolenie pracovníkov
- vykonávanie fyzikálnych, chemických a mikrobiologických vyšetrení surového mlieka vrátane vyšetrenia obsahu somatických buniek a teploty tuhnutia mlieka využitím najmodernejšej zahraničnej techniky
- súčinnosť pri aplikácii nových progresívnych poznatkov pri výrobe a ošetrení mlieka
- návrhy a odporúčania na zlepšenie kvality mlieka v jestvujúcich výrobných podmienkach
- odborná pomoc a riešenie problémov pri spracovaní mlieka v poľnohospodárskych podnikoch
- školenia a poradenská činnosť pre personál salašov – zlepšenie technológie, výťažnosti, znižovanie strát, hygiena, sanitácia, zvýšenie kvality syra
- stanovenie hygienickej nezávadnosti vyrábaného mlieka (ťažké kovy, pesticídy a iné)
- vypracovanie návrhov a spracovanie realizačných zámerov finalizácie mlieka v poľnohospodárskych podnikoch
Vytlačiť
E-mail