Smotanová kultúra na 1 l
Cena (bez DPH)
€ 1,45
DPH (20%)
€ 0,29
Cena (s DPH)
€ 1,74
Sušená kultúra na priame očkovanie 1 lt mlieka. Možnosť viacnásobného preočkovania. Použitie: výroba zakysanky, syrov a tvarohu.
Výrobca:
MILCOM a.s. Praha
Dostupnosť:
Na sklade
Použitie kultúry na výrobu smotanového zákvasu (zakysanky):
- na výrobu použiť surové mlieko, ktoré je nutné tepelne ošetriť pri teplote min. 90 oC s výdržou 2-3 minúty, alebo kúpené trvanlivé mlieko
- teplotu mlieka vytemperovať na 23-30 oC, obsah sáčku vysypať do 1 litra mlieka, dobre zamiešať
- kultivovať (nechať stáť bez miešania) pri teplote 23-30 oC po dobu 16-20 hodín
- po ukončení kultivácie výrobok uložiť na niekoľko hodín do chladničky, čím sa dosiahne jeho optimálna konzistencia a chuť
Upozornenie: Pred konzumáciou smotanového zákvasu oddeliť z neho 2 lyžice, ktoré možno využiť na ďalšie zaočkovanie mlieka. Pri dodržaní hygienických podmienok je možné týmto spôsobom dosiahnuť niekoľkonásobné preočkovanie (5-10 krát). Potom je potrebné opäť použiť originálnu kultúru, aby bolo zaistené správne zaistenie mikroflóry.
Použitie kultúry na výrobu syrov, tvarohov:
- na výrobu syrov, tvarohu použiť tepelne ošetrené mlieko (teplota ošetrenia 70-72 oC po dobu 1-2 minúty)
- mlieko vychladiť na teplotu syrenia 30-40 oC (závisí od druhu syra)
- na 10 litrov spracovávaného mlieka pridať 1 - 1,5 dcl z pripraveného smotanového zákvasu (pozri návod vyššie), potom pridať príslušnú dávku syridla a pokračovať v spracovávaní syreniny v závislosti od druhu syra
Balenie:
vrecúško na 1 liter mlieka
Skladovanie a trvanlivosť:
trvanlivosť najmenej 6 mesiacov od dátumu výroby pri teplote 4 °C
Zloženie:
sušené mlieko, laktóza, kmene: Lactobacillus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, Lactobacillus lactis subsp. diacetylactis. Kultúra neobsahuje GMO.